Cele mai importante 8 drepturi ale chiriasului

Acestea sunt cele mai des abuzate drepturi ale chiriașului in Germania.

1: Plata comisionului agentului imobiliar

La data de 01.06.2015 a fost introdus în lege principiul cumpărătorului pentru locuințele date spre închiriere. Astfel cel care solicită ajutorul unui agent trebuie să îl plătească. Deci, dacă proprietarul solicită un agent pentru a îl ajuta cu găsirea și alegerea chiriașilor, atunci chiriașii nu vor trebui să plătească comisionul pentru agent. Dacă în schimb chiriașul angajează un agent, acesta va trebui plătit de acesta.

2: Cautiunea poate fi plătită în 3 rate

Majoritatea locuințelor pe care dorim să le închiriem vor necesita o cauțiune. Aceasta poate avea valoarea maximă de 3 chirii nete ( Kaltmiete). Conform legii aceasta poate fi plătită în 3 rate, prima rată fiind scadentă la data începerii contractului de închiriere. Proprietarul nu are voie să folosească acești bani, ci trebuie să îi depună la o bancă pentru a putea beneficia de dobândă.

3: Chiriașul decide cine are dreptul să intre în casa închiriată.

De îndată ce proprietarul i-a predat locuința chiriașului, chiriașul poate decide exclusiv cine va putea păși în locuința închiriată. El are dreptul de a fi lăsat în pace. În plus, proprietarul nu are dreptul de a intra în locuință fără un motiv bine întemeiat și fără a se anunța din timp. Și proprietarul nu are dreptul de a pătrunde în locuință în lipsa chiriașului. Dacă sunt specificate alte clauze cu privință la aceasta, acestea sunt în afara legii. Totuși, proprietarul are dreptul de a inspecta locuința o dată pe an. Pentru aceasta trebuie totuși aprobarea chiriașului, și programarea acesteia din timp.

4: Dreptul la vizită.

Chiriașul poate primi în locunța sa vizite. El singur decide cine poate pătrunde în locuință. Proprietarul nu ii poate interzice chiriașului primirea vizitelor. Totuși vizitatorii trebuie să se alinieze cu regulamentul de ordine interioara ( ore de liniște, etc.). Totuși vizitatorii nu pot locui cu noi pentru o perioada lungă de timp.

5: Amenajarea locuinței, Decorarea locuinței

Amenajarea locuinței depinde de chiriaș și doar de acesta. Aici nu are proprietarul dreptul de a își impune punctul de vedere. De asemenea, chiriașul are dreptul de a găuri pereții pentru a își agăța mobila sau tablourile.

6: Biroul de acasă

Chiriașii au dreptul de a își amenaja un birou de la care să lucreze atâta timp cât nu deranjează vecinii și respectă regulamentul de ordine interioară.

7. Animale de casă

Pentru a putea avea un animal de casă este nevoie de aprobarea proprietarului. De multe ori, acest lucru este specificat în contractul de închiriere. Excepție de la această regulă fac animalele foarte mici de exemplu: păsări mici, hamsteri, porcușori de guinea, pești ș.a.m.d. Totuși numărul acestor animale mici trebuie să fie într-un cadru normal. În general regula aceasta trebuie tratată în limita bunului simț, putem ține animale mici fără aprobare atâta timp cât nu deranjăm vecinii și nu producem pagube locuinței.

8: Colegi de apartament

Dacă chiriașul dorește să primească un coleg de apartament în locuința sa, el trebuie să primească aprobarea proprietarului. Dacă nu se respectă această regulă, chiriașul riscă rezilierea contractului de închiriere. Excluși de la această regulă sunt soții/soțiile, copiii și partenerii de viață ai chiriașilor. Un atu în negocierea acestei reguli poate fi de exemplu creșterea chiriei sau pierderea locului de muncă. Dacă a existat până acum o relație bună cu proprietarul, dar situația financiară actuală nu permite plata chiriei în continuare, proprietarul va fi în majoritatea cazurilor de acord ca chiriașul să primească un coleg de apartament care să îl poată ajuta la plata chiriei.