Ce facem daca angajatorul nu plateste ultimul salariu dupa ce ne-am dat demisia

Angajatorul nu plateste ultimul salariu , Primul pas

S-a intamplat des ca angajatorul sa nu plateasca ultimul salariu dupa depunenea demisiei. Angajatorul este obligat sa plateasca iar primul pas inainte de a apela la Arbeitgericht este de a face o cerere scrisa. In aceasta cerere angajatul stabileste un termen limita (maxim 10 zile) in cursul carora trebuie se vireze banii in contul personal. Tot in aceasta cerere scrisa puteti specifica consecintele neachitarii salarului.

Rezolvarea problemei la Arbeitsgericht

Daca angajatorul nu raspunde la cererea scrisa si nu va vireaza salariul atunci inainterea unui proces impotriva lui este inevitabil. Daca procesul devine necesar angajatul nu trebuie sa consulte imediat un avocat. In prima parte a procedurii angajatul este ghidat si ajutat de oamenii de la Arbeitsgericht care se ocupa de cererile depuse. In cele mai frecvente cazuri exista o negociere intre cele 2 parti dupa depunenea plangerii. Primele audieri au loc de obicei cam la 5 saptamanii de la inceperea procesului iar in majoritatea cazurilor angajatorii sunt pregatiti sa isi plateasca datoria. Daca totul s-a rezolvat si s-a incheiat  de la prima audiere, nu trebuie sa va faceti griji de costurile pentru depunerea actelor deoarece nu trebuie sa platiti nimic. Daca nu s-a rezolvat asa usor atunci ar trebuie sa va cautati un avocat pentru urmatoarele audieri. Consilierul juridic ar trebui apoi sa evalueze profesional care sunt perspectivele procedurii si daca valoarea sumei restante este rezonabila pentru a continua.

Daca aveti o asemenea problema va puteti folosi de următorul model de cerere:

Geltendmachung der Lohnzahlung für den Monat Juni 20xx

Sehr geehrte/r Frau/Herr … ,

bis zum heutigen Tag ist die von Ihnen geschuldete letzte Gehaltszahlung des Monats Juni 20xx noch nicht eingegangen. Das Arbeitsverhältnis wurde von mir frist- und ordnungsgemäß zum xx gekündigt. Die Zahlung für den Monat Juni 20xx in Höhe von xx Euro ist somit noch zu leisten. In dem mit Ihnen geschlossenen Arbeitsvertrag ist vereinbart, dass Gehaltszahlungen jeweils zum 01. des Folgemonats auszubezahlen sind.

Daher fordere ich Sie hiermit auf, Ihrer Pflicht zur Zahlung nachzukommen. Den Zahlungseingang der noch ausstehenden Lohnzahlung erwarte ich innerhalb der nächsten sieben Tage, spätestens bis zum xx.

Sollte die Zahlungsfrist ohne Ergebnis verstreichen, sehe ich mich dazu gezwungen, meine Ansprüche gerichtlich geltend zu machen.

Mit freundlichen Grüßen,

xxxx

Mai sunt două lucruri importante de menționat.

1) Dacă angajatul nu respectă perioada de preaviz, atunci angajatorul are dreptul de a cere daune.

2) Pentru cei cu venituri reduse există următorul video despre asistența de consiliere care este foarte interesant!