Ce facem după cele 78 de săptămâni de concediu medical?

Dacă am avut concediu medical timp de 78 de săptămâni, atunci trebuie să aplicăm pentru pensia de boală. În Germania aceasta se numește Erwerbs-Minderungs-Rente. Aceasta nu înseamnă neapărat că nu vom mai putea munci niciodată, ci aceasta ne va permite accesul la reabilitare și vom primi o compensație pentru venitul pierdut din cauza stării de sănătate. Există anumite condiții pentru acordarea acestei pensii și fiecare dosar va fi analizat la nivel individual în funcție de boală, de timpul cotizat, de tipul asigurării de pensie (voluntară, obligatorie) etc.

Arbeitslosengeld bei Arbeitsunfähigkeit

Pentru a nu exista pauze între perioada de terminare a concediului medical și a începutului pensiei de boală, putem aplica pentru ALG1 (șomaj) în cazul incapacității de muncă. Acesta este o formă mai specială a șomajului (§145 SGB 3).

Important!

Trebuie să ne ocupăm de depunerea dosarelor cu cel puțin 3 luni înainte de terminarea concediului medical. În momentul încetării concediului medical, fostul angajator ne va scoate de la asigurările sociale și dacă nu ne ocupăm de dosarul de pensie sau de șomaj din timp riscăm să rămânem neacoperiți.

În cazul perioadei mai lungi de boală trebuie să verificați dacă sunteți eligibili pentru primirea unui Schwerbehindertenausweis, care vă poate compensa anumite lucruri.