Ce este minijobul?

Minijobul este o metodă de angajare simplificată prin care putem câștiga niște bani în plus. Angajatul nu plătește taxe sau dările sociale atunci când este angajat cu minijob. Aproximativ 6 milioane de persoane sunt angajate cu minijob în Germania. Acesta este în special folosit de studenți și elevi sau de noile mame.

Există două tipuri de Minijob.

Minijob cu limită de câștig de 450 de euro.

Primul tip este limitat de câștigul lunar la 450 de euro. Angajatul nu poate câștiga un salariu mai mare de 450 de euro în fiecare lună. Există aici o mică excepție, dacă angajatul depășește această sumă dintr-un motiv care nu a putut fi prevăzut ( cum ar fi înlocuirea unui alt angajat în caz de boală) atunci se poate câștiga mai mult de 450 de euro. Totuși, aceasta are voie să se întâmple de maxim 3 ori în decursul unui an.

Minijob pe termen scurt

Al doilea tip de minijob nu are o limită de venit, ci o limită a timpului lucrat. Acesta nu poate depăși 3 luni dacă se lucrează 5 zile pe săptămână sau 70 de zile dacă se lucrează mai puțin de 5 zile pe săptămână. Venitul nu contează la acest tip de minijob. Important de menționat este că zilele libere legale  zilele de concediu etc. sunt luate în considerare la această numărătoare.

 

Avantajele unui minijob:

Salariul brut este egal cu salariul net ( nu se plătesc dări sociale sau impozite de către angajat).

Programul este în general flexibil.

Venitul obținut din minijob nu trebuie declarat la declarația fiscală anuală (Steuererklärung).

Dezavantajele unui minijob.

Nu putem fi asigurați medical neplătind dările sociale.

Dacă avem un job principal, angajatorul va trebui să își dea acordul pentru un minijob.

 

Cât trebuie să plătească angajatorul pentru un angajat cu minijob.

Angajatorul preia în cazul unui minijob toate dările sociale. Acestea sunt exprimate în procente din venitul angajatului și reprezintă aproximativ 32%.

15% pentru asigurarea de pensie

13% pentru asigurarea de sănătate

2% impozit

1,5% alte taxe