Nimănui nu îi place să fie oprit din drumul său de poliție. În special atunci când nu ne cunoaștem drepturile, ce trebuie să facem, care ne sunt obligațiile și ce drepturi avem în această situație. În cele ce urmează vom răspunde la cele mai des întâlnite întrebări în legătură cu acest subiect.
Ca pieton
Când are poliția dreptul de a ne opri și legitima fără motiv?
În principal, poliția nu are dreptul de a ne opri fără motiv. Ei trebuie să aibă întotdeauna un motiv, pe care să îl numească atunci când ne oprește. Totuși nu e nevoie de o suspiciune concretă. În anumite circumstanțe sunt permise și controale preventive, care nu urmăresc pedepsirea unei infracțiuni, ci prevenirea acesteia. De exemplu în cazul unei demonstrații în apropiere, la un loc cunoscut pentru traficul de droguri, etc. În Bayern, de exemplu, este permis controlul în locurile în care prostituția este practicată. În Hamburg, după demonstrațiile devenite violente din 2014, poliția a desemnat așa numitele zone periculoase, unde poliția putea opri si legitima pe oricine, fără un motiv întemeiat.
Ce ne pot întreba oamenii legii?
La un control preventiv, polițistul ne poate verifica doar identitatea. Asta înseamnă numele, locul și data nașterii, adresa de reședință, cetățenia și arătarea buletinului. Totuși pentru cetățenii germani, purtarea buletinului nu este obligatorie.
Bineînțeles, polițiștii vor încerca să obțină mai multe informații punând întrebări ca „ De unde veniți?” sau „Încotro vă îndreptați?”. La aceste întrebări nu suntem obligați să răspundem, conform DAV (Deutsche Anwaltverein). Se recomandă răspunsurile scurte și politicoase. Dacă refuzăm să ne arătăm identitatea, situația poate escala, astfel poliția poate lua măsuri suplimentare pentru determinarea acesteia. Printre acestea se numără vizita la secția de poliție, sau în unele cazuri percheziția.
Ca șofer
Trebuie să recunosc încălcarea legii?
Când avem de a face cu poliția, trebuie să fim atenți ce spunem. În unele situații ne putem condamna singuri prin ce vorbim. În nici un caz nu trebuie să recunoaștem un delict în fața poliției. Chiar și întrebarea „ Știți de ce v-am oprit?” trebuie răspunsă cu „Nu” sau „Nu știu”. Dacă răspundem cu „Da, știu, aveam viteză prea mare” atunci se consideră admiterea vinovăției și va fi aproape imposibil să contestăm amenda. Ca și în cazul în care suntem pieton, datele personale și ale vehiculului trebuie arătate. La toate celelalte întrebări ar trebui să spunem că nu dorim să răspundem.
Trebuie să suflu în fiolă sau să fac alte teste pentru alcool sau droguri?
Aici întâlnim o zonă cam gri. Teoretic, participarea la aceste teste este voluntară. Totuși, dacă refuzăm fiola, atunci cel mai probabil va trebui să însoțim agentul la secție și să dăm probe de sânge. Pentru aceasta este nevoie de un mandat, care este foarte ușor de obținut.
Are voie poliția să controleze mașina?
Poliția are dreptul de a controla starea tehnică a mașinii, actele, valabilitatea inspecției tehnice, numerele de înmatriculare, trusa de prim ajutor și trusa medicală. Controlarea interiorului mașinii și a portbagajului nu este permisă fără un mandat, decât dacă există o suspiciune motivată de încălcare a legii ( miros de cannabis, etc.)
Concluzie
La un control al poliției cel mai important este să ne păstrăm calmul, să nu vorbim decât ce este necesar, să arătăm că ne știm drepturile, dar să fim întotdeauna calmi și politicoși pentru că la urma urmei și polițiștii încearcă să își facă doar jobul. În plus injuriile sau violența ne vor costa foarte mult. De regulă și noi și polițiștii ne dorim același lucru, rezolvarea situației cât de repede posibil.