Am dreptul la timp liber în perioada de preaviz pentru căutarea unui loc de muncă?

Din punct de vedere legal, DA. Aceasta este stipulată în paragraful 629 BGB (Codul Civil). Legea o puteți găsi cu un click aici.

După rezilierea unui contract de muncă angajatorul este obligat să vă ofere timp liber pentru căutarea unui alt loc de muncă, în perioada de preaviz ( Kündigungsfrist). Un lucru foarte important de menționat este că aceasta se oferă doar la cerere. Dacă dvs. nu cereți acest lucru, atunci angajatorul nu vă va oferi acest timp.

Ce trebuie să îi comunicăm angajatorului atunci când cerem acest timp pentru căutarea unui alt loc de muncă?

Unii angajatori cer ca să le comunicați adresa și numele firmei la care doriți să aplicați. Din punct de vedere legal acest lucru nu este reglementat nicăieri, deci dvs nu trebuie să comunicați aceste lucruri. Dacă aveți un angajator cu care relația a fost puțin mai complicată, acesta poate suna la firma la care doriți să aplicați și să vă facă reclamă proastă.

Singurul lucru pe care trebuie să îl cereți de la angajator este timpul liber pentru căutarea unui alt loc de muncă . Acesta nu trebuie informat despre nimic altceva (nici firma la care doriți să aplicați, nici domeniul, nici țara).

Ce facem dacă angajatorul refuză acordarea timpului pentru căutarea unui nou loc de muncă?

Dacă angajatorul refuză, atunci vă puteți adresa tribunalului pentru Litigii de Muncă ( Arbeitsgericht). Este totuși foarte important de menționat că în perioada de preaviz trebuie să mergeți în continuare la muncă. Nu lipsiți nemotivat de la lucru pentru căutarea unui alt loc de muncă. Dacă faceți așa, atunci puteți avea probleme cu plata ultimului salariu.

Regula bunului simț se aplică și aici:

Durata, timpul și frecvența interviurilor o stabiliți singuri. Totuși, nu trebuie să profităm de această portiță, ci trebuie să fim sinceri și corecți.

Va fi acest timp plătit?

Nu neapărat. Conform paragrafului 616 BGB acest timp este plătit. Totuși, deseori in contractele colective de muncă ( Tarifverträge) sau în contractul de muncă ( Arbeitsvertrag) este introdusă o excepție care este legală. Citiți cu atenție contractul de muncă și contractul colectiv de muncă.

Dacă aveți nevoie puteți copia acest model de scrisoare 

Puteți copia modelul de aici:

Absender:
Ihr Vor- und Nachname
Straße/ Hausnummer
Postleitzahl/ Ort

_______________________________________________________________

Empfänger:
Name des Arbeitgebers
Straße/ Hausnummer oder Postfachnummer
Postleitzahl/ Ort                                                                                                                 Ort, Datum
Freistellung für Zeiten der Arbeitsplatzsuche

 

Sehr geehrter Frau/Herr _____________________,

für die Zeiten von__________________ bis______________________ beantrage ich hiermit die Freistellung von der Arbeitszeit, bei gleichzeitiger Lohnfortzahlung für Zwecke der Arbeitssuche. Eingeschlossen sollen hiervon auch Zeiten für Bewerbungen und Vorbereitungszeiten für die Bewerbung sein.
Mit der Empfangsbestätigung gewähren Sie meinen Antrag.

 

Mit freundlichen Grüßen
……………………………
Unterschrift des Arbeitnehmers

 

___________________________________________

Empfangsbestätigung:

Ich habe die Freistellung für Zeiten in denen Frau/ Herr_______________ auf der Suche nach einem neuen Arbeitsplatz ist, gelesen und stimme dem hiermit zu. (Seite 1 dieses Dokuments) erhalten am: ……………

…………………………………
Unterschrift des Arbeitgebers