Totul despre nasterea in Germania

In cele ce urmeaza vom dezvolta tot ce avem de făcut în cazul unei nașteri în Germania, de la aflarea veștii că vine barza și până după naștere.

 

 

Sunt gravidă, și acum?

Primul lucru pe care va trebui să il facem (după ce am sărbatorit cum se cuvine) este să mergem la un control ginecologic. De aici vom primi un MutterPass, care va conține toate detaliile referitoare la sarcină. Controalele ginecologice vor fi aproximativ la fiecare lună până în a 28-a săptămână de sarcina, iar apoi vor fi mai dese.



Următorul pas este găsirea unei moașe (ger. Hebamme) care ne va consulta pe perioada sarcinii și după naștere. După naștere, moașa va face 10 vizite la domiciliu pentru a monitoriza dezvoltarea mamei si a copilului(în cazul în care exista unele probleme, ea va veni mai des, până ce totul este in regulă). Costurile pentru moașa vor fi în totalitate suportate de asigurarea de sănătate.

Concomitent cu căutarea moașei se poate începe căutarea unui spital. înscrierea la spital se va face în săptămâna 36 de sarcină. Pentru aceasta se va primi o adeverinta de la ginecolog.

Pentru a ne inscrie la spital avem nevoie de urmatoarele documente:

  • Trimitere de la ginecolog
  • Mutterpass
  • Cardul de la asigurarea medicala
  • Buletin sau pasaport
  • Dovezi pentru alergii si medicamente( dupa caz)
  • Constatari prealabile a unor eventuale vizite la spital in timpul sarcinii (dupa caz)

Cam acum putem să începem să căutăm un medic pediatru. Acesta va trebui găsit înainte de naștere și va fi anunțat când copilul se naște.

 

Mutterschaftsgeld

Odată cu primirea adeverintei pentru spital, vom primi si o adeverinta pentru asigurarea medicala pentru a putea primi Mutterschaftsgeld, care va fi calculat in functie de salariu si va fi primit pe ultimele 6 saptamani de sarcina si primele 8 după nastere.

Nașterea și spitalul





Aceste lucruri sunt recomandate a fi aduse la nastere:

  • cuburi de dextroză
  • gustări si băuturi individuale pentru mamică și însoțitor.
  • balsam de buze
  • perie de păr si elastic de păr
  • haine comfortabile

Atentie! Drumul spre spital va trebui să îl plănuiți din timp. Nașterea nu este o urgență, deci ambulanța nu va fi plătită de asigurare. Puteți chema un Taxi.

Pentru naștere, tatăl va primi o zi de concediu ( minimul legal, poate fi mai mult dacă este specificat în contractul de muncă).

Nu uitați scaunul pentru copil pentru mașină la externare.

La externare vom primi un caiet numit Kinder-Untersuchungsheft în care se vor trece controalele copilului până la 5 – 6 ani.

Acestea se pot vedea în poza alăturată. kinder-untersuchungsheft

 

După naștere, Certificatul de naștere, Elterngeld, Kindergeld, Asigurare medicală.

Certificatul de naștere se va primi de la primărie ( BurgerBuro). Pentru că in unele cazuri dureaza mai mult timp până la fabricarea lui vom primi prin poștă , în scurt timp de la depunerea cererii, 3 Geburtsbescheinigung. Acestea tin loc de certificat de naștere si se vor folosi pentru Elterngeld, Kindergeld si Mutteschaftsgeld ( partea de după naștere). În cazul în care părinții sunt de mai bine de 8 ani in Germania copilul poate primi cetățenie germană. În cazul în care părinții sunt de mai puțin timp in Germania ei vor primi un Auszug aus dem Geburtseintrag, care nu e un certificat de naștere. Certificatul de naștere va trebui făcut la consulat sau în România.

Cardul de sănătate al copilului trebuie cerut de la asigurarea de sănătate. Până la primirea acestuia, controalele se vor face pe baza cardului părinților.




Pentru Elterngeld va trebui mers la L-Bank. Acesta se poate primi timp de 12 sau 24 de luni. Oricare dintre părinți pot primi acest ajutor. Mai detaliat despre aceasta AICI! Pentru Elterngeld sunt necesare următoarele acte:

  • cerere semnata de ambii părinți
  • O adeverinta de la asigurarea medicala
  • Certificatul de nastere sau Auszug aus dem Geburteintrag sau Geburtsbescheinigung de la primărie
  • formular completat de angajator cu venitul pe ultimele 12 luni.

Kindergeld.

Pentru a primi Kindergeld va trebui să așteptăm numărul de identificare al copilului. Acesta vine acasă, în maxim 3 luni de la naștere. Dacă nu se întâmplă așa va trebui sa mergeti la Finanzamt și să îl cereți personal. Pentru Kindergeld avem nevoie de cerere pe care trebuie trecut numarul de identificare si de certificatul de nastere (sau Geburtsbescheinigung de la primărie).

 

Pentru a fi la curent cu tot ce postăm vă puteți abona la Newsletter!