Planul de relaxare a fost decis

Astăzi a avut loc conferința de presă de după întâlnirea reprezentanților Landurilor și cancelarul german Olaf Scholz. Astăzi a fost decis un plan de relaxare al restricțiilor, în 3 pași până la 20 Martie.

Astfel, primul pas va permite întâlnirea persoanelor vaccinate sau vindecate fără un număr limitat de persoane. Dacă la aceste întâlniri va participa și o persoană nevaccinată, atunci vor exista limite.

În magazine se va renunța la regula 2G, dar purtarea măștii va rămâne în continuare în vigoare. Este recomandată purtarea unei măști FFP2 (dar în unele Landuri poate fi obligatorie).

Încă nu este clar de la ce dată va începe acest pas, dar în mai multe Landuri s-a renunțat deja la regula 2G în magazine, probabil că încă săptămâna asta, sau la începutul săptămânii viitoare vor fi adoptate aceste noi reguli.

Al doilea pas de relaxare va avea loc la 4 Martie (Dacă situația din spitale o permite). Aici se va trece la regula 3G în Gastronomie și hoteluri. În discoteci și cluburi li se va permite accesul persoanelor vaccinate sau vindecate cu un test negativ, sau persoanelor care au primit doza booster (2GPlus).

Evenimentele din interior se pot desfășura la o capacitate maximă de 60% și un număr maxim de 6000 de participanți. Evenimentele din aer liber se pot desfășura la o capacitate de 75% și un număr maxim de 25000 de participanți.

Ultimul pas va avea loc la 20 Martie. Atunci se va renunța la aproape toate măsurile de protecție. Ce se știe momentan este că masca va trebui probabil în continuare purtată în transportul în comun sau în „spațiile închise ale facilităților publice”, dar se va renunța complet la restricțiile de contact și la restricțiile de acces de tip 2G. Pe 19 Martie expiră măsurile anti pandemie și se pare că acestea nu vor mai fi prelungite (cel puțin peste vară). Încă este foarte tulbure totul și vă rog să luați informațiile scrise ca pe o informație incompletă și foarte „la cald”. Voi reveni cu detalii de îndată ce le voi găsi.