Datele concrete ale scumpirilor din luna Aprilie

În luna Aprilie, în Germania, inflația a atins cota de peste 7%. Alimentele și produsele din energie au fost cele mai grav afectate. Aici s-au înregistrat scumpiri de până la 70%. Conform unei statistici publicate de Focus Online, acestea sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultima vreme.

În urma războiului din Ucraina au fost foarte grav afectate importurile de cereale. Aici prețul de import a crescut în medie cu 53,6 procente față de luna Aprilie a anului trecut. Această scumpire afectează toate tipurile de cereale.

Astfel, foarte multe alimente au suferit scumpiri masive în ultimele săptămâni sau luni. Media scumpirilor din supermarketuri a ajuns la 8,6% . Din această cauză, marile lanțuri de supermarketuri modifică prețul la raft la fiecare două zile.

Acestea sunt scumpirile din luna Aprilie.

Uleiul de rapiță și floarea soarelui – 27,3 procente

Carnea și mezelurile – 11,8 procente

Laptele și produsele lactate – 9,4 procente

Ouă – 9,4 procente

Legumele proaspete – 9,3 procente

Dacă comparăm prețurile actuale cu prețurile din luna Aprilie a anului trecut, atunci se poate vedea clar diferența. Acestea sunt scumpirile comparativ cu luna Aprilie a anului 2021:

Roșiile – 39,4 procente

Uleiul de floarea soarelui – 36,7 procente

Castraveții – 31,4 procente

Untul – 31,1 procente

Pastele făinoase – 24,7 procente

Totuși, există și anumite produse care s-au ieftinit comparativ cu luna aprilie a anului 2021. Acestea sunt:

Ciocolata – 6,9 procente

Morcovii, conopida și varza – 11,3 procente

Ardeii – 22,4 procente

Cea mai mare scumpire față de anul trecut a fost la uleiul pentru încălzit. Prețul acestuia a crescut cu 77,4 procente. În plus, acestea sunt scumpirile din domeniul energiei:

Motorina – 51,9 procente

Benzina – 33,9 procente

Lemnul de foc – 31,2 procente