Asigurarea de protectie juridica in Germania – Ghidul complet

Acest articol vă va ajuta să înțelegi exact ce inseamnă asigurarea de protectie juridica în Germania. Vom descrie costurile pe care le preia asigurarea, în ce sector se poate incheia, ce înseamna pentru fiecare sector în parte, și la ce să fim atenți atunci când vrem sa încheiem o asigurare de protecție juridică.

 

 

Pentru a deschide calculatorul pentru asigurare puteti accesa acest link: Calculator asigurare de protectie juridica Germania. *Link Afiliat

Acum puteti citi informatiile si calcula in paralel. Astfel veti vedea si teoretic si practic cum se poate incheia asigurarea.

Ce costuri preia asigurarea de protectie juridica?

1. Costurile de procedură

Asigurarea de protectie juridica preia, pentru dumneavoastră ca asigurat, toate costurile unui proces, în toate instanțele. Aceasta inseamnă ca sunt preluate eventualele costuri cu :

 • Avocați
 • Martori
 • Evaluatori
 • Experți
 • Judecatorie

Dacă este necesar, asigurarea preia si costurile de judecata ale celeilalte părți. Aceasta este necesară în cazul în care cealaltă parte are caștig de cauză în cadrul unui proces civil.

2. Medierea

Pe lângă calea judecății vă stau la dispoziție și unele alternative, care pot fi rezolvate fără a fi duse in instanță. Un astfel de exemplu este Medierea. Prin mediere ambele părți vor negocia, cu ajutorul unui mediator neutru, rezolvarea problemei în termeni amicali, acceptați de fiecare parte. Medierea este de cele mai multe ori cea mai ieftină și cea mai rapidă cale de a rezolva un conflict.

Unele asigurări acoperă nu doar costurile unui proces, dar și costurile unei medieri. Unii asiguratori acoperă o limită de sesiuni de mediere pe an, sau o sumă fixă alocată medierii pe an.

Pont: Unii asiguratori oferă o sesiune telefonică pentru consultanță înainte de incheierea asigurării. Puteți folosi această sesiune gratuită pentru a vă clarifica exact cu limitele impuse de asigurare.

 

Pe ce piloni se poate incheia asigurarea de protectie juridica în Germania?

La incheierea unei asigurari de protectie juridica se pot alege din 5 piloni:

 1. Privat
 2. Munca
 3. Transport
 4. Locuinta
 5. Proprietar

1. Asigurarea pe pilon privat

 

Ajută in cazul neintelegerilor din multe cazuri private. Poate fi incheiata individual sau in combinație cu alți piloni. În acest pilon sunt urmatoarele servicii incluse:

Protecție juridică in contracte și dreptul proprietății: Se referă la lucruri pe care le cumpărăm, meseriași pe care ii angajăm, contracte de lucrări, contracte de asigurări (inclusiv la cele incheiate pe internet) etc. Exemplu: Ați cumpărat o canapea nouă și nu este conformă cu ce ați cumpărat, iar vânzătorul refuză sa va schimbe/dea banii inapoi.

 

Protecție juridică din punct de vedere social și de drept administrativ: se referă la probleme întâlnite la contactul cu statul și autoritățile acestuia. Exemplu: Finanzamt nu recunoaște cheltuieli avute in scop de serviciu când depuneți declarația anuală pentru impozit.

 

Protecție juridica penală. Se referă la drepturile victimelor și Drept Penal. Exemplu pentru dreptul victimei: Sunteți victima unei infracțiuni si doriți fie bani pentru dureri fizice sau pentru a inlocui pagubele produse. Exemplu pentru dreptul penal: Sunteți acuzați de o infracțiune sau neglijență.

 

Protecție juridica pentru recuperarea daunelor: Se referă la executarea cererilor de plaată a daunelor. Exemplu: După un accident in timpul unui meci amical de fotbal simțiți dureri si cereți daune de la cel ce vi le-a produs.

 

Consultanță juridica în drepturile familiei, partenerilor si moștenirii: Acoperă consultanța în aceste domenii, de obicei procedurile legale nu sunt asigurate în aceste cazuri. Exemplu: Un avocat vă poate consulta in cazul în care primiți moștenire un bun care are datorii.

 

Protecție juridica pentru contravenții administrative. Protejează în cazul amenzilor date pe nedrept. Exemplu:  Ați primit o amendă pentru că nu ați ținut câinele în lesă.

 

2.Asigurarea juridică in domeniul muncii

 

Prin acest pilon sunt protejați angajații în conflictele cu angajatorii. Acest pilon, numit si protecția dreptului muncii nu poate fi asigurat individual, ci doar in combinație cu asigurarea pe pilon privat.

 

Asigurarea de protectie juridica vă poate ajuta in următoarele cazuri:

Doriți să vă luptați împotriva unui avertisment sau a unei concedieri.

Doriți să primiți plata pentru munca depusă sau alte plăți prevăzute in contract (spre exemplu banii de concediu sau banii de crăciun)

Nu ați primit certificatul de muncă, sau nu sunteți de acord cu conținutul acestuia. (Certificatul de munca documentează durata și tipul muncii, calificarile si serviciile prestate, precum si comportamentul social al angajatului. Acesta va fi necesar in cazul aplicării pentru un alt loc de muncă si va fi atașat la Bewerbungsmappe.)

Ați primit o pedeapsă disciplinara dacă sunteți soldat.

Pont: În cazul unui proces ce are ca temă dreptul muncii, prima instanță va fi intotdeauna plătită de ambele părți în mod egal. După prima instanță costurile vor fi plătite de partea pierzătoare. Această asigurare acoperă costurile pentru prima instanță.

 

3.Protecție juridică in transport

 

Vă ajută in cazul conflictelor legale in jurul transportului, si anume, Cu masina, cu bicicleta, cu transportul in comun sau pe jos. Aceasta asigurare poate fi încheiată individual, sau concomitent cu alți piloni.  Aceasta vă va ajuta în următoarele cazuri:

În cazul unui accident nu se ajunge la un compromis in ceea ce privește vinovatul, plata daunelor si bani pentru durere.

Aveți probleme cu un Autohandler in ceea ce priveste: cumpărarea mașinii, garanția sau reparații.

Doriți să vă apărați în judecată contra suspendării permisului de conducere.

Primiți o amendă de circulație cu care nu sunteți de acord. Etc.

 

4.Protecție juridică pentru locuință

Prin acest pilon al asigurarii sunt acoperiti chiriașii și proprietarii de locuințe care locuiesc în propria locuință. Această asigurare nu poate fi incheiată individual, ci doar în combinație cu asigurarea pentru sector privat (punctul 1). În continuare vom arăta exact ce acoperă și cum suntem protejați de această asigurare.

Ca chiriaș: 

 • Vă luptați contra unei măriri a chiriei sau o terminare a chiriei.
 • Vă cereți înapoi garanția depusă la semnarea contractului.
 • Aveți obiecții în privința costurilor de întreținere (Nebenkosten)
 • Aveți probleme cu vecinii din cauza zgomotului
 • Aveți probleme cu administrarea locuintei (Hausverwaltung)

Ca proprietar:

 • Aveți probleme cu registrul funciar, ca de exemplu ștergerea unei ipoteci din registru.
 • Aveți probleme cu vecinii din cauza zgomotului
 • Aveți probleme cu administrarea locuintei (Hausverwaltung)
 • Aveti probleme cu calculul impozitului, sau nu sunteti de acord cu acesta și credeti ca este calculat gresit.

 

5.Protecție juridică pentru proprietari

După cum v-ați dat deja seama, aceasta se referă la proprietarii care dau in chirie locuința. Prin aceasta sunteți protejați ca și proprietar, dar și ca și gazdă, contra costurilor (foarte mari) de judecată. Această asigurare poate fi incheiata individual, sau in combinație cu alti piloni. Folosind acest pilon sunteți asigurat juridic si financiar în următoarele situații:

 • Aveți probleme cu chiriașii cu plata chiriei
 • Doriți să dați afară actualii chiriași
 • Aveți probleme cu plata costurilor de intretinere
 • Aveți probleme cu administrarea locuintei (Hausverwaltung)

 

La ce trebuie să fim atenți când încheiem o asigurare de protecție juridică în Germania?

In principal va trebui sa fim atenti la urmatoarele 5 aspecte.

1.Tariful pentru o singură persoană sau tariful pentru familie

Asigurarea de protectie juridica in Germania poate fi încheiata pentru o singură persoană sau pentru întreaga familie. În cazul asigurării pentru intreaga familie, următorii membri sunt inclusi in asigurare:

 • Partenerul de viață, indiferent dacă sunteți căsătoriți sau nu.
 • Copiii până la sfâșitul ciclului de învățământ. Maxim până la 25 de ani dacă sunt necăsătoriți.

De reținut! Copiii care au un automobil înscris pe numele lor vor trebui să fie asigurați separat.

 

2.Domeniul de aplicare

Pilonii pentru asigurare privata si de transport asigură in general toată Europa. In unele cazuri asiguratorul asigura si unele tări turistice ( ca de exemplu Turcia sau Tunisia) dacă Ministerul de Externe german nu a emis o avertizare de călătorie in acele locuri. Unele tarife din pilonul privat acoperă si tări din afara europei. Totusi, unele tarife acoperă o perioadă de maxim 6 săptămâni de călătorie în străinătate.

În cazul asigurărilor pentru muncă, locuință sau proprietar, asigurarea este valabilă doar pe teritoriul Germaniei.

 

3.Timpul de așteptare

Majoritatea companiilor au un timp de așteptare până când plătitorii vor putea beneficia de asigurarea de protecție juridică. Acest timp variază de la o companie la alta.  De reținut este că, chiar si in cadrul aceleiași asigurări pot exista timpi de asteptare diferiti pentru fiecare pilon in parte. De exemplu: 3 luni pentru asigurarea privată, 6 luni pentru asigurarea muncii, și nici un timp de asteptare pentru asigurarea de transport. Timpii de asteptare se pot citi pentru fiecare asigurare in parte apăsând pe Details ansehen(arată detaliile) si citind condițiile de contract

Foarte Important! Indiferent de timpii de așteptare,asigurarea de protectie juridica nu va acoperi nimic dacă conflictul se întâmpla deja la data incheierii asigurării.

4.Asigurarea de protectie juridica pentru muncitorii independenți (Selbständige)

Sub pilonul asigurării pentru muncă se poate incheia și o asigurare de protecție juridică pentru muncitorii independenți. Aceasta acoperă:

 • Conflicte juridice cu foștii angajatori
 • Conflicte cu finanzamt
 • Litigii in fața oficiilor administrative.

Interesant pentru proprietarii de firme: Unii asiguratori acoperă nu doar pe dvs. ca proprietar, dar și activitățile angajaților în cadrul firmei. Unele companii asiguratoare oferă un tarif special în funcție de branșă, ca de exemplu agricultură sau medicină.

 

5. Potențial de economisire

Nu era Ajutor Integrare Germania dacă nu vă dădeam niște ponturi pentru a economisi ceva bănuți.

La încheierea unei asigurari de protectie juridica in germania puteți economisi valoarea anuală dacă optați pentru preluarea unei părți din costul juridic. Această valoare poate fi 150 sau 250 de euro. Această suma nu va trebui plătită în cazul in care cealaltă parte va trebui să preia costurile judecății.

De asemenea, încheierea unei asigurări pe o perioadă de 3 ani este mai ieftină decât o asigurare pe un an. Plata asigurării anual mai reduce puțin din valoarea de plată.

Unii asiguratori oferă o reducere persoanelor din servicul public si cei care au statutul de Beamte. 
Pentru a calcula si a incheia o asigurare de protectie juridica, puteti folosi calculatorul acesta :

 

*Link afiliat

 

(*) Linkurile marcate cu un asterisc (*) sunt linkuri afiliate. Dacă utilizați acest link și apoi încheiați de ex. un contract sau efectuați o achiziție, primim un comision de la furnizor. Nu există dezavantaje pentru dvs. în ceea ce privește achiziția, contractul sau prețul.