Copii și părinți

Totul despre grădiniță

Am primit locul. Acum?

După ce ați primit locul veți fi invitați la „interviu”. La acesta trebuie să aduceți carnetul galben de analize (Untersuchungsheft) și carnetul de vaccinuri ( Impfpass). La momentul scrierii articolului nici o grădiniță nu poate refuza un copil pentru că nu este vaccinat, dar este o temă foarte discutată și dezbătută, este foarte probabil ca acest lucru să se schimbe.

Perioada de acomodare

Atunci când copilul începe grădinița, pentru el (și pentru părinți) începe o perioadă nouă și necunoscută. De aceea, este foarte important ca copilul să fie integrat încet și pas cu pas în noua societate.

Pentru copiii de până la 3 ani, acomodarea se face după „modelul Berlin”. Asta înseamnă că în timpul perioadei de acomodare, un părinte petrece o perioadă de timp cu copilul în grădiniță. În următoarele zile, această perioadă se scurtează treptat până când se ajunge la un compromis acceptabil, care să nu afecteze copilul, părinții sau personalul îngrijitor. Cât timp va dura această perioadă depinde de foarte mulți factori, de la personalitatea copilului, la personalitatea celorlalți copiii, la modul îngrijitorilor și părinților de a administra situația.

Important!!! Lăsați destul timp pentru perioada de acomodare!!! Asigurați-vă că copilul dvs. se simte bine și sigur în noua societate. Cooperați și discutați cu personalul grădiniței, ascultați sfaturile lor. 

Dreptul la un loc la grădiniță

În urmă cu câțiva ani a început o inițiativă a părinților deoarece copiii acestora nu primeau loc la grădiniță. În special părinții care lucrează au mari probleme atunci când nu găsesc un loc la grădiniță. De aceea guvernul Federal a adoptat două legi care ajută în acest sens. Acestea se numesc Kinderförderungsgesetz și Tagesbetreuungsausbaugesetz și prin acestea s-a decis extinderea infrastructurii grădinițelor și asigurarea unui nivel mai înalt de îngrijire.

În plus din 2013 părinții au dreptul la un loc la grădiniță, dacă copilul a împlinit vârsta de 1 an. Legea modificată se numește Kindertagesstättengesetz .

Deși se fac pași mari în construirea de noi grădinițe și extinderea grădinițelor actuale, încă nu s-a ajuns în punctul de echilibru dorit, și de aceea uneori părinții au dreptul la un loc la grădiniță care, din păcate, încă nu există.

Ce putem face dacă nu primim loc la grădiniță?

În principiu, este de datoria fiecărei localități să se asigure că fiecare copil are un loc după încheierea primului an din viață. Dacă ni se refuză sau nu ni se găsește un loc la grădiniță atunci putem lua acțiune legală printr-o plângere la Verwaltungsgericht (Instanța administrativă).