Copii și părinți

Totul despre grădiniță

 

Costuri și cheltuieli

Dacă doriți ca copilul dvs. să meargă la grădiniță, atunci în majoritatea regiunilor va trebui să plătiți. Valoarea taxei nu este regulată la nivel național, ci depinde de Landul în care vă aflați precum și de localitate. În general, costurile se formează din costuri de îngrijire și costuri pentru alimente ( masa de prânz). În plus, unele instituții pot cere o taxă pentru materiale pentru pictură sau lucru manual.

Dacă în unele locuri grădinița este gratuită, în alte locuri se plătește până la 4000 de euro pe an pentru aceasta. În medie, părinții cu un venit mediu plătesc aproximativ 1000 de euro pentru fiecare copil. În grădinițele private, costurile sunt de regulă mai mari. Înainte de a alege o grădiniță pentru copilul dvs. trebuie neapărat să vă informați despre costuri. Acestea sunt dependente de : Landul federal, Localitate, Venitul părinților, numărul copiilor care urmează această grădiniță.

 Important! O taxă mai mare nu exprimă o calitate mai bună a îngrijirii!!!

Ca exemplu, în landurile Hessen, Nordrhein-Westfallen si Niedersachsen nu se plătește grădinița în ultimul an de grădiniță. În Rheinland-Pfalz nu se plătește îngrijirea după ce copilul a împlinit 3 ani. În Berlin, de asemenea, părinții nu mai plătesc cotizația pentru grădiniță după ce copilul a împlinit 3 ani. Unele orașe au renunțat complet la cotizația pentru grădiniță: Hamburg, Koblenz, Düsseldorf etc.

Unele orașe sau comune oferă un calculator al cotizației pentru grădiniță, prin care părinții pot calcula aproximativ cât trebuie să plătească. Factorii care influențează aceasta sunt venitul părinților, numărul copiilor de îngrijit și durata îngrijirii. Totuși, aceste calculatoare sunt aproximative, și sunt gândite pentru a ajuta părinții să iși facă o idee despre valoarea acestei taxe.

Kita – Gutschein – ajutor pentru părinții cu venituri mici

Deoarece costurile pentru un loc la grădiniță sunt uneori foarte mari, părinții cu venituri mici nu își pot permite aceasta. De aceea se oferă un ajutor pentru aceasta. Dacă aveți impresia că taxele pe care trebuie să le plătiți sunt prea mari în comparație cu venitul dvs. puteți merge la Jugendamt, iar aceștia vor verifica cazul dumneavoastră și vă vor sprijini. Aceasta se face la Jugendamt-ul locului de reședință. Cererea pentru Kita-Gutschein trebuie făcută în scris.

Formularul pentru aceasta există pe site-ul Jugendamt-ului, sau se poate cere direct la Jugendamt.

Acte necesare: 

  • Formular completat si semnat
  • acte doveditoare ale venitului ( fluturași de salariu, ajutor social, wohngeld, pensie, etc) pe ultimele 3 luni,
  • Decizia costurilor de îngrijire de la grădiniță

După ce ați prezentat toate aceste acte, Jugendamt-ul va calcula situația dvs. și va lua o decizie. Suma pe care o veți primi depinde de situația fiecăruia, în unele cazuri sunt preluate doar o parte din costuri, iar în altele costurile sunt preluate complet.

Căutarea unei grădinițe

Realitatea căutării unei grădinițe sună puțin ciudat. După naștere, părinții trebuie să se ocupe cât de repede se poate de asigurarea unui loc la grădiniță. În unele localități locurile sunt limitate, o înregistrare rapidă este probabil singurul mod în care vă puteți mări șansele obținerii unui loc bun.

În special, dacă doriți un loc la creșă, este recomandată înregistrarea încă din sarcină ( recomandarea mea personală este totuși să așteptați până după naștere). Deși perioada înregistrării este oficial 6 luni înainte de începerea grădiniței, în unele localități supra-populate aceasta nu poate garanta un loc.

Pe lângă grădiniță, există și alte metode alternative la care părinții pot apela dacă nu doresc ca copilul lor să meargă la grădiniță. O foarte des folosită metodă este cea de bonă ( Tagesmutter – mot-a-mot: Mamă de zi). Aceasta este folosită în special atunci când există mai mulți copii care trebuie îngrijiți. Alte metode pot fi Leih-Oma ( Bunică de împrumut) sau Au-Pair ( bonă care locuiește cu dvs). O platformă recomandată pentru acestea este betreut.de.

Dacă totuși optați pentru grădiniță, atunci trebuie să începeți căutarea. Pentru a lua o decizie bună, vă puteți informa online despre fiecare grădiniță. Ideală ar fi o grădiniță care se află în apropiere de locul de reședință, deoarece pe lângă economisirea de timp și bani, se creează o relație mai apropiată cu vecinii și copiii acestora, ceea ce creează un sentiment de securitate în comunitate, lucru care este după părerea mea foarte important.

După ce am reușit să găsim câteva alternative putem suna la aceste instituții și putem face o programare pentru a le vizita, sau putem opta pentru vizita în cadrul „Zilei Porților Deschise” pe care majoritatea grădinițelor o organizează.

În marile orașe, căutarea poate deveni destul de solicitantă și uneori părinții pierd perspectiva. De aceea există așa-numitele „Kita-Portale”, care ajută părinții să găsească o grădiniță potrivită.

Pentru a găsi un portal pentru orașul dvs puteți căuta pe google după ”Kita Portal (orașul dvs)” ex: „Kita Portal Berlin”.

Repartizarea locurilor se face central, de către Jugendamt. Acesta vă poate oferi un loc intr-una dintre grădinițele aflate la maxim jumătate de oră distanță.

Dacă optați pentru o grădiniță privată, atunci puteți efectua înregistrarea direct la aceasta. Și aici este recomandată înregistrarea devreme.